”Du tänker att du är bäst i världen. Du vill ha sex, du vill dansa… Allt du gör blir en smula bättre.” Så beskriver ”Sara”, 24 år, kokainets effekt.

Kokainet i Borås
Publicerat i Borås Tidning 2019 och 2020.
Det här är en granskning av kokainets utbredning i Borås, bestående av ett reportage i text och bild, en kortdokumentär, samt ett specialavsnitt av podcasten BT Dokumentär.

Om filmen: Polisen vittnar om en explosionsartad ökning, och boråsare berättar om hur lätt det blivit att få tag på. Vi har gått igenom nära 1000 rättsliga dokument som tillsammans visar på en tydlig trend: kokainet flödar i Borås.
I detta videoreportage får tittaren följa med oss ut på stadens krogar när vi letar kokain på toaletterna med hjälp av så kallade kokainservetter. Vi pratar också med Sara, 24 år, som använt kokain i festsammanhang, samt med Robin, som både missbrukat och sålt narkotika under många år, men som nu är helt ren.
Reporter: Jennie Ölund. Foto, regi och klipp: Sanna Tedeborg
Om podden: En tidig morgon i september 2019 går en man för att hämta ett paket kokain som han gömt på sin arbetsplats. Till sin förvåning upptäcker han att kokainet är utbytt mot sockerbitar. Under en tid har polisen avlyssnat hans telefon, och genomfört en hemlig husrannsakan. Han grips på bar gärning och döms till över tre års fängelse. Det är en av nästan 100 kokainrelaterade domar som faller vid Borås tingsrätt samma år.
I det här specialavsnittet av BT Dokumentär får du möta människorna bakom domarna – krogchefen som gripits på jobbet, boråsaren som festknarkat och ex-missbrukaren som suttit i fängelse.
Reporter: Jennie Ölund. Klipp: Sanna Tedeborg.
Back to Top