På Kråkarps gårdsmejeri förbereds olika mejeriprodukter varje veckodag. Emil Sten är anställd som dräng på heltid och hjälper till med produktionen. Bästsäljaren är mejeriets ostkaka.
Varannan torsdag samlas en grupp lokala producenter på parkeringen bakom Bäckängsgymnasiet. De är med i Borås rekoring, ett sätt för konsumenter och producenter att nå varandra utan mellanhänder. För att handla lägger kunden en beställning i ringens Facebookgrupp, som startades i början av 2017 och som i dagsläget har över 10 000 medlemmar. BT:s fotograf Sanna Tedeborg har tittat närmare på fenomenet.
Reko står för ”rejäl konsumtion” och målet är att konsumenten ska få kontroll över ursprunget på sina inhandlade matvaror. Eftersom beställningarna läggs i förväg uppstår inget svinn för producenterna.
Elinor och Daniel Bergvall på Kråkarps gårdsmejeri har deltagit i rekoringsförsäljningen sedan starten i mars 2017. Varje kund får en påse med sin beställning. Förutom att sälja sina varor i olika rekoringar i trakten säljer paret även till matbutiker i Borås.
Johanna Svensson-Engqvist åker från Tvärred för att handla. Oftast köper hon basvaror som mjölk, bröd och mjöl.
Emma Lorentsson bor i Göteborg, men arbetar på sjukhuset i Borås. Hon handlar här ungefär en gång per månad, och får med sig varorna i sin dramatenväska. ”Den går jättebra att ta på 100-bussen”, säger hon.

Andra projekt

Till toppen av sidan